V Galerii se koná řada různých akcí, opravdová všehochuť, a to nejen v letní sezoně, kdy valtice ožívají náporem turistů, ale i v čase zimním. Galerie se totiž čím dál víc stává místem, kde se konají i akce zcela „domácí", místem, kde řada obyvatel, spolků i organizací Valtic nachází zázemí pro svoje aktivity. Třetí lednový víkend byl jasnou ukázkou:
V pátek 17. ledna se konala přednáška MUDr. Karla Erbena – primáře poradny pro civilizační choroby FN Královské Vinohrady Praha na téma TAJEMSTVÍ LÉČENÍ PŘÍČIN NEMOCÍ – aneb CO POTŘEBUJETE VĚDĚT O HOMOCYSTEINU... Zaplněné prostory jasně ukázaly, že zdraví je hodnotou, která leží lidem na srdci.
V sobotu 18. ledna v dopoledních hodinách probíhal kurs PATCHWORKu, jeho účastnice se rozcházely – bohatší o nové zkušenosti i výsledek jejich snažení – v době, kdy se scházeli účastníci akce další – HODNOCENÍ VZORKŮ přihlášených na KOŠT OVOCNÝCH PÁLENEK LEDNICKO-VALTICKÉHO AREÁLU.
Foto z akcí:
PŘEDNÁŠKA
PATCHWORK
HODNOCENÍ: ©Renata Hasilová
Nedělní odpoledne 2. února patřilo v Galerii Reistna rodičům a jejich dětem. Přišly na pohádku O NAFOUKANÉ ZPĚVAČCE v podání divadla Prádelna. Malí i velcí se výborně bavili, spolupracovali zapojení do hry, fandili, povzbuzovali a užívali společný čas. Nakonec podívejte se na fotky, napoví hodně o atmosféře celé akce.
více fotografií zde: ©Renata Hasilová ©Karel Rakovský
Valentýnský večer se v Galerii Reistna nesl ve znamení LiStOVáNí ale také dobrého jídla a pití.
foto z akce zde:
Další z akcí cyklu Gurmán vs Gurmet se konala 15. února 2014.
foto z akce najdete ZDE: ©Karel Rakovský ©Renata Hasilová
V galerii se 29.1. s rekordním počtem diváků, byt někteří z nich seděli i na kulečníkovém stole, listovalo knihou Dana Browna Inferno. Jak je pro Dana Browna typické, i v thrilleru Inferno mísí historii, umění, šifry a symboly. Právě toho nádherně využili při scénickém čtení, kdy byla součástí i prosvětlená tabule, jejich protagonisté Lukáš Hejlík a Věra Hollá. Během představení se na ní vystřídaly nejrůznější znaky a obrysy postav účinkujících, které často působily komicky. Protože se jedná o thriller,oba dokázali nádherně vytvořit prostřednictvím poutavé intonace doplněné gesty a podpořené doprovodnou hudbou nezbytnou atmosféru napětí.
více fotografií najdete zde: © Renata Hasilová
V pátek 14.2. u nás v galerii proběhl další díl LiStOVáNí, tentokrát s knihou Pražská svatba a jiné erotické povídky od Zdenka Merty. A byl to opravdu skvělý zážitek, můj asi zatím nejoblíbenější díl z tohoto cyklu scénických čtení. Zdenek je skvělý, veselý, trochu ironický vypravěč, ale jeho povídky jsou jako dobře zahraný koncert. Jeho hudební nadání se ani v jeho knize nezapře, je rytmická a napínavá a vlastně taková, jak má být. Nemůžu ji od pátku odložit. Pan Merta také poprve v historii LiStOVáNí vše doprovázel živě na klavír, což byla úžasná změna. Herci Alan Novotný a Markéta Lánská uchvátili fantastickým výkonem absolutních profesionálů a v sále zněl hlasitý smích všech přítomných. Markéta velice přirozeně měnila nejen přízvuky, ale také grimasy všech postav, které představovala a zanechala v nás všech úsměv na tváři, při vzpomínce na její výkon. Jsem štastná, že LiStOVáNí se ujalo a zakořenilo, a já se již ted těším na další díl, tentokrát zamilovaný, s knihou Dobrý proti severáku 6.3. v 17.00.
více fotografií: ©Karel Rakovský ©Renata Hasilová
27.2. k nám do galerie opět zavítal Jon Davis, tentokrát s jeho novou knihou Ryba mimo vodu. Bylo skvělé u nás Jona přivítat a uspořádat jeho besedu. Byl vtipný, usměvavý a bavil všechny v sále. Kniha velmi vtipně vystihuje život cizince v Praze a jejich úskalí s českými tradicemi. Všichni byli velmi pobaveni historkou o houbaření, což je velká česká láska, ale takových historek bylo více a bylo skvělé také přivítat anglickou komunitu žijící v okolí Valtic, kteří také velmi rádi okomentovali většinu Jonových příhod v České republice. Bylo to opravdu poučné a neobyčejné a já se budu těšit na další Jonovu knihu o životě u nás.
více fotografií: ©Karel Rakovský, ©Renata Hasilová ZDE
LiStOVáNí 6.3. s knihou Dobrý proti Severáku. Bylo to přesně to, co nám Lukáš Hejlík sliboval. Romantické, vtipné, úžasné a kouzelné. Snad až neuvěřitelné. Lukáš a Věra opět totálně sehraní i s Tomášem jako doprovodem, prolistovali touto knihou opravdu bravurně a byla jsem úplně zklamaná, když dočetli, nebot konec nechali samozřejmě otevřený. Takže jsem si knihu koupila, a nebyla jsem jediná, a čtu jak divá. Opět velké díky projektu LiStOVáNí za vzdělávání nás všech. Knihám a LiStOVáNí třikrát zdar :-)
Více fotografií z akce ZDE ©Karel Rakovský
V pátek 7. března se konala první degustace whisk(e)y.
Whisk(e)y klub
Vážení přátelé whisky (whiskey),
přípravné práce směřující k zahájení činnosti „Whisky klubu" u nás v Galerii Reistna dospěly do stadia, kdy jsme se rozhodli předstoupit s tímto projektem před veřejnost – zájemce o whisky, zejména o whisky sladovou.
Na našem prvním přátelském setkání a řízené degustaci dne 7.3.2014 od 18,00 hod. u nás v Galerii Reistna se seznámíme s pravou irskou whiskey. Zážitek z ochutnávky whiskey je opravdu velmi luxusním zážitkem pro fajnšmakery a milovníky whiskey. Nejenže ochutnáte whiskey, které si běžně nemůžete koupit v obchodě či v restauraci, ale také máte jedinečnou možnost se zeptat na cokoliv ohledně tohoto nápoje. Ochutnávku povede znalec Ing. Petr Křenek, absolvent The Springbank Whisky School., který velmi rádi bude odpovídat na veškeré vaše dotazy.
Program degustace
Obecné seznámení s Irskem a irskou kulturou a whiskey
Dělení irské whiskey dle typu
Popis výroby
Způsob degustace whiskey
Vlastní ochutnávka
Představeny budou následující vzorky irské whiskey:
– Greenore 8 YO, 40 %, Irish Single Grain Whiskey
– Bushmills 1608 Anniversary, 46 %, Irish Whiskey
– Jameson Signature Reserve, 40%, Irish Whiskey
– Tullamore Dew 10 YO, 40 %, Irish Single Malt Whiskey
– Connemara, 40 %, Irish Single Malt Peated Whisky
– Redbreast 12 YO, 40 %, Irish Pure Potstill Whiskey
Každá whiskey je podávána v množství 0,02l (malý panák).
K degustaci bude nachystána neperlivá voda, domácí chléb a sýrová mísa.
V každé láhvi whisky je vtisknuta stopa krajiny, podnebí, historie a tradice samotné země. To nejdůležitější je však umění zpracovat a vyrábět z pouhých dvou surovin – vody a ječmene a za tajemného přispění kvasinek, dubového dřeva a času, dá vzniknout, tak rozmanitě bohatému a lahodnému – nektaru.
Pohledem, přivoněním, usrknutím, poválením na jazyku a „osaháním" na patře až po následující polknutí nám sklenička whisky nabídne plný košík vjemů, od těch nejsilnějších až po nejjemnější, jež se mohou hlásit ještě dlouho poté, co skleničku vypijeme.
více fotografií ZDE
více foto zde: ©Karel Rakovský